Το κόστος της αλληλεγγύης και τα "Καμένα Βούρλα"


  Γράφει ο  Γιώργος Κούλης


Σε περίπτωση που δεν το έχετε δει ήδη ,την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:00 μ.μ κάτοικοι των Καμένων Βούρλων προέβησαν σε δημιουργία μπλόκου στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας , ώστε να αποφευχθεί η παροχή τροφίμων στους 39 ανήλικους πρόσφυγες που θα διαμείνουν προσωρινά σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Διέρρευσαν πληροφορίες ότι τα άτομα αυτά,οι πρόσφυγες, ήταν παιδιά ασυνόδευτα που είχαν χωριστεί ή είχαν χάσει τους γονείς τους. Αυτό σημαίνει, μια ομάδα ενηλίκων θέλησε να να εμποδίσει την σίτιση του,στα πλαίσια της προώθησης κάποιου μηνύματος ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην περιοχή τους. Ο δήμαρχος της περιοχής μάλιστα προχώρησε σε δηλώσεις απείρου κάλλους, λέγοντας πως "τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα φύγουν, θέλουν δε θέλουν".

Δεν ξέρω αν γίνεται απολύτως κατανοητό, αλλά αυτοί οι άνθρωποι θεώρησαν ότι ο καλύτερος τρόπος να επιδείξουν τη δυσαρέσκεια τους προς την -προσωρινή- διαμονή ανηλίκων προσφύγων εκεί, ήταν να στερήσουν από αυτά τα παιδιά την τροφή τους, πράγμα που αν συνέβαινε στους ίδιους,θα αντιμετωπιζόταν με συλλογική, απόλυτη κατακραυγή.

Είναι τα ίδια άτομα που εξανίστανται όταν ομάδα προσφύγων ,έχοντας μείνει χωρίς φαγητό για δύο μέρες και γεμάτοι οργή, προκαλούν υλικές ζημιές που απαιτούν την επέμβαση της αστυνομίας για να σταματήσουν να συμβαίνουν. Γιατί , καθώς φαίνεται , η οργή και η αγανάκτηση για την μεταχείριση από την πολιτεία έχει φυλετικά και εθνικά κριτήρια, πράγμα που προσωπικά δεν ήξερα . Να τολμήσω εγώ να υποθέσω, ότι όλες αυτές οι ενέργειες των ντόπιων δεν γίνονται τόσο για την βραχυπρόθεσμη διαμονή των προσφύγων, αλλά λόγω της νοοτροπίας εκείνης που εκδηλώνεται μέσα από την διαχρονική υποτίμηση και εναντίωση σε οτιδήποτε "ξένο" (παρόλο που πολλοί από τους ντόπιους του σήμερα ήταν και αυτοί πρόσφυγες 100 χρόνια πριν) και την άρνηση υιοθέτησης οποιασδήποτε πολιτικής αλληλεγγύης και βασικής ανθρωπιάς ; Πραγματικά δεν ξέρω.

Μήπως τελικά είναι εύστοχο εκείνο το tweet που υποστηρίζει για μερίδα κατοίκων ότι "δεν απέκτησε τυχαία αυτό το όνομα η περιοχή" ; Μένει να κριθεί από την συμπεριφορά τους τις επόμενες μέρες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Την καθάρισε!

Η διαμαρτυρία στην εποχή της κανονικότητας

"Κόλλησε" στο 0 η Εθνική.